Vanaf juli lagere roamingtarieven in Europa

Auteur : John de Hoop - bron: www.connexie.nl Geplaatst op : 1-6-2012 00:00

De prijzen voor grensoverschrijdend mobiel bellen en internetten binnen de Europese Unie gaan vanaf juli verder omlaag. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een voorstel voor de prijsverlaging.

Niet alleen dalen de tarieven, ook gaat er een maximumprijs gelden voor mobiel internetten in het buitenland. De komende twee jaren zullen de prijzen nog verder moeten dalen. Het voorstel voor de prijsverlaging is afkomstig van Eurocommissaris Kroes. Zij kwam met het plan omdat vakantiegangers nog steeds regelmatig verrast worden door torenhoge facturen na terugkomst van vakantie. Vooral het contrast tussen de vaste, lage tarieven voor mobiel internet in het thuisland en de enorme variabele prijzen voor dataroaming zijn haar een doorn in het oog.

Vanaf juli zijn de prijzen daarom vastgesteld, zodat reizigers weten waar ze aan toe zijn. Een telefoongesprek binnen de EU gaat maximaal 29 cent per minuut (ex btw) kosten. Gebeld worden kost straks maximaal 8 cent en sms’en 9 eurocent. Een MB mobiel dataverkeer mag straks maximaal 70 cent kosten.

De komende twee jaren moeten de prijzen verder dalen. In 2013 mag een MB internet nog maximaal 45 cent kosten. Bellen mag in 2014 nog slechts 19 cent per minuut kosten, en sms’en 6 cent. Daarmee dalen de prijzen dus in sommige gevallen tot onder nationaal niveau. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de operators niet staan te juichen om de plannen. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Plaats een reactie

Vul hieronder de * verplichte velden in. Reacties zullen pas zichtbaar worden wanneer ze goedgekeurd zijn.