De ontwikkelingen in de wereld van 4G

Auteur : Petra Terwijn Geplaatst op : 31-7-2013 10:59
In ons laatste bericht over het 4G netwerk, hebben we je geïnformeerd over de uitrol van dit snelle netwerk door de verschillende providers, over de bijbehorende abonnement en de toestellen die geschikt zijn voor 4G. Hoe staat het er nu voor? Dit, en andere informatie, kan je hieronder lezen. 

4G geschikte hardware
Of je met je huidige of nieuwe telefoon gebruik kan maken van het 4G netwerk, heeft niet alléén met de telefoon te maken. Dit is tevens afhankelijk van de provider. De provider heeft namelijk bepaalde frequenties gekocht voor de uitrol van 4G, maar niet elk toestel werkt op elke frequentie. De iPhone 5 bijvoorbeeld, ondersteunt in Europa alleen de frequenties 2100, 1800 en 850MHz, waardoor je met deze telefoon alleen in combinatie met T-Mobile van het 4G netwerk gebruik kan maken.
 
De Samsung Galaxy S4 kan wel met zowel KPN, Vodafone en T-Mobile worden gebruikt, evenals de Sony Xperia Z.
 
Voor de duidelijkheid hebben we een overzicht gemaakt van de frequenties die de verschillende providers hebben gekocht:

ProviderAangekochte Frequentie (MHz)*
  • KPN - 800MHz 900MHz, 1800MHz, 2100GHz, 2600GHz
  • Vodafone - 800MHz, 1800MHz
  • t-Mobile - 1800MHz
  • Tele2 - 800MHz
*Informatie is op basis van verschillende bronnen. Providers geven hierin vooralsnog geen directe openheid.

Data only-devices
De opkomst van 4G geschikte apparaten geldt niet alleen in de wereld van telefoons. Er zijn ook steeds meer tablets, USB modems en mobiele (WiFi) routers waarmee je super snel kan surfen over het web via het 4G netwerk. Huawei en Option zijn twee merken die hierin snel aan het innoveren zijn. 

Update uitrol 4G
 
Uitrol 4G door KPN
KPN is vooralsnog de enige provider die gebruik van het 4G netwerk al actief aanbiedt. In de Randstad kunnen KPN klanten, met een 4G geschikt abonnement, al volop gebruik maken van het snelle netwerk. Onderstaande dekkingskaart laat dit goed zien:


Uitrol 4G door Vodafone
Vodafone heeft begin juli 2013 de stilte doorbroken. De provider heeft toen bekend gemaakt zijn netwerk te gaan voorzien van zogeheten Antenna Integrated Radio antennes (AIR). Deze moeten gaan zorgen voor een betere dekking en snelheid van het bestaande 2G en 3G netwerk en zijn tevens geschikt voor de uitrol van het 4G netwerk. De verbetering van bestaande netwerken is fase 2 van het “Fastforward” programma. Fase 3 is de uitrol van 4G. Hiermee wordt deze zomer begonnen.
Alle klanten van Vodafone gaan profiteren van de netwerkverbeteringen. Als je van 4G gebruik wilt maken, dan heb je een geschikte smartphone en het Red Business Super abonnement (€ 79,- p/mnd) nodig.
 
Uitrol 4G door T-Mobile
Ook T-Mobile heeft een programma opgestart voor netwerkverbetering en de uitrol van 4G: “Samen Meer Bereiken.” In totaal zullen alle 4800 antennestations worden voorzien van SingleRAN (Radio Access Network). In Amsterdam is dit reeds gebeurd, daarna volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Wanneer het grootste deel van de antennestations voorzien zijn van de nieuwe technologie, zal 4G in de Randstad gelanceerd worden en zich vervolgens als een olievlek over het land verspreiden. Totale duur van de operatie: 1,5 jaar.
Wanneer 4G eenmaal gelanceerd is, kunnen alle T-Mobile klanten met een data abonnement gebruik hiervan maken. De maximaal te behalen snelheid is wél afhankelijk van het gekozen data abonnement.
 
Uitrol 4G door Tele2.
Tele2 heeft de ambitie om haar 4G netwerk zo snel mogelijk uit te rollen. Zij is bezig om antennes te verbinden met het bestaande glasvezelnetwerk, om in de toekomst de grote hoeveelheid mobiele data van alle klanten goed te kunnen verwerken. Hoe verder, waar en wanneer en wat het gaat kosten houdt Tele2 nog even geheim. “Wij willen onze concurrenten niet wijzer maken dan nodig,” aldus Tele2. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Plaats een reactie

Vul hieronder de * verplichte velden in. Reacties zullen pas zichtbaar worden wanneer ze goedgekeurd zijn.