SMS viert twintigste verjaardag

Auteur : John de Hoop Geplaatst op : 3-12-2012 12:26
Het is vandaag exact 20 jaar geleden dat Neil Papworth het eerste sms'je ter wereld verzond. Sms (short messaging service) groeide uit tot de belangrijkste en meest winstgevende berichtendienst ter wereld, maar is inmiddels over zijn hoogtepunt heen.

SMS is na het eerste bericht uitgegroeid tot een van de belangrijkste en winstgevende berichtendienst van de wereld. De dienst viert daarmee zijn 20ste verjaardag maar zit wel in een neerwaartse spiraal. Steeds minder gebruikers maken gebruik van deze dienst. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de inzet van BlackBerry Messenger en applicaties als Whatsapp die op de smartphones te gebruiken zijn en werken via het mobiele data netwerk.

Sms was nooit bedoeld als grote winstmachine voor providers. Short messaging service kan een bericht van 160 tekens per telefoon overbrengen en was ontwikkeld als een zijproject van Groupe Speciale Mobile, de groep telecombedrijven die de 2g-standaard gsm ontwikkelde. De toen 22-jarige engineer Neil Papworth tikte de eerste sms via zijn pc, omdat het op telefoons nog niet kon. Hij stuurde een collega het bericht 'Merry christmas'. (bron: tweakers.nl)

Providers rekenden veel geld voor sms'jes. De kostprijs van een sms is inmiddels ver onder 1 cent, maar op het toppunt kostte een 160 tekens tellend bericht ergens tussen 10 en 35 cent per bericht. Daarmee werd sms een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor providers.

Inmiddels zien de providers wereldwijd een omzet daling van ongeveer 23 miljard dollar zoals onlangs door onderzoeksbureau Ovum berekend. Tevens is de verwachting dat deze daling verder doorzet tot 54 miljard in 2016.
Na de twintigste verjaardag van SMS kunnen we heden ten dage wel concluderen dat het met de opkomst van de smartphones een keer op gaat houden met deze dienst.

Reacties

Geen reacties gevonden

Plaats een reactie

Vul hieronder de * verplichte velden in. Reacties zullen pas zichtbaar worden wanneer ze goedgekeurd zijn.