Okt
16

4G van T-Mobile


Op 18 november zet T-Mobile 4G aan voor alle klanten, in de regio’s waar dit beschikbaar is: Amsterdam, Rotterdam, delen van Den  Haag en Utrecht. 4G geschikte toestellen krijgen op die datum een update en daarna kan 4G gebruikt worden.

Planning voor de rest van het land:


Iedereen profiteert van stabieler en sneller internet met 4G
T-Mobile laat alle klanten van het nieuwe 4G–netwerk profiteren. Daarom krijgt iedereen met een geschikt toestel gratis toegang tot 4G en daarmee tot stabieler en sneller internet zonder extra kosten. Afhankelijk van de datahoeveelheid die u heeft bij uw abonnement, kan de snelheid van 4G oplopen tot 50 Mb/s.

U hoeft dus geen duurder abonnement af te sluiten om in te kunnen stappen op 4G. U krijgt met een 4G- geschikt toestel automatisch toegang tot ons nieuwe 4G-netwerk waar dit beschikbaar is. Heeft u nog geen 4G-toestel dan profiteert u toch omdat ook ons 3G-netwerk sterk verbeterd wordt. Meer informatie over de werkzaamheden op het T-Mobile netwerk is samengevat in een filmpje. Deze kunt u hier bekijken. 

Wilt u meer informatie over de zakelijke mogelijkheden bij T-Mobile neemt u dan direct contact op. 

Lees meer...

Jul
31

De ontwikkelingen in de wereld van 4G


In ons laatste bericht over het 4G netwerk, hebben we je geïnformeerd over de uitrol van dit snelle netwerk door de verschillende providers, over de bijbehorende abonnement en de toestellen die geschikt zijn voor 4G. Hoe staat het er nu voor? Dit, en andere informatie, kan je hieronder lezen. 

4G geschikte hardware
Of je met je huidige of nieuwe telefoon gebruik kan maken van het 4G netwerk, heeft niet alléén met de telefoon te maken. Dit is tevens afhankelijk van de provider. De provider heeft namelijk bepaalde frequenties gekocht voor de uitrol van 4G, maar niet elk toestel werkt op elke frequentie. De iPhone 5 bijvoorbeeld, ondersteunt in Europa alleen de frequenties 2100, 1800 en 850MHz, waardoor je met deze telefoon alleen in combinatie met T-Mobile van het 4G netwerk gebruik kan maken.
 
De Samsung Galaxy S4 kan wel met zowel KPN, Vodafone en T-Mobile worden gebruikt, evenals de Sony Xperia Z.
 
Voor de duidelijkheid hebben we een overzicht gemaakt van de frequenties die de verschillende providers hebben gekocht:

ProviderAangekochte Frequentie (MHz)*

  • KPN - 800MHz 900MHz, 1800MHz, 2100GHz, 2600GHz
  • Vodafone - 800MHz, 1800MHz
  • t-Mobile - 1800MHz
  • Tele2 - 800MHz
*Informatie is op basis van verschillende bronnen. Providers geven hierin vooralsnog geen directe openheid.

Data only-devices
De opkomst van 4G geschikte apparaten geldt niet alleen in de wereld van telefoons. Er zijn ook steeds meer tablets, USB modems en mobiele (WiFi) routers waarmee je super snel kan surfen over het web via het 4G netwerk. Huawei en Option zijn twee merken die hierin snel aan het innoveren zijn. 

Update uitrol 4G
 
Uitrol 4G door KPN
KPN is vooralsnog de enige provider die gebruik van het 4G netwerk al actief aanbiedt. In de Randstad kunnen KPN klanten, met een 4G geschikt abonnement, al volop gebruik maken van het snelle netwerk. Onderstaande dekkingskaart laat dit goed zien:


Uitrol 4G door Vodafone
Vodafone heeft begin juli 2013 de stilte doorbroken. De provider heeft toen bekend gemaakt zijn netwerk te gaan voorzien van zogeheten Antenna Integrated Radio antennes (AIR). Deze moeten gaan zorgen voor een betere dekking en snelheid van het bestaande 2G en 3G netwerk en zijn tevens geschikt voor de uitrol van het 4G netwerk. De verbetering van bestaande netwerken is fase 2 van het “Fastforward” programma. Fase 3 is de uitrol van 4G. Hiermee wordt deze zomer begonnen.
Alle klanten van Vodafone gaan profiteren van de netwerkverbeteringen. Als je van 4G gebruik wilt maken, dan heb je een geschikte smartphone en het Red Business Super abonnement (€ 79,- p/mnd) nodig.
 
Uitrol 4G door T-Mobile
Ook T-Mobile heeft een programma opgestart voor netwerkverbetering en de uitrol van 4G: “Samen Meer Bereiken.” In totaal zullen alle 4800 antennestations worden voorzien van SingleRAN (Radio Access Network). In Amsterdam is dit reeds gebeurd, daarna volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Wanneer het grootste deel van de antennestations voorzien zijn van de nieuwe technologie, zal 4G in de Randstad gelanceerd worden en zich vervolgens als een olievlek over het land verspreiden. Totale duur van de operatie: 1,5 jaar.
Wanneer 4G eenmaal gelanceerd is, kunnen alle T-Mobile klanten met een data abonnement gebruik hiervan maken. De maximaal te behalen snelheid is wél afhankelijk van het gekozen data abonnement.
 
Uitrol 4G door Tele2.
Tele2 heeft de ambitie om haar 4G netwerk zo snel mogelijk uit te rollen. Zij is bezig om antennes te verbinden met het bestaande glasvezelnetwerk, om in de toekomst de grote hoeveelheid mobiele data van alle klanten goed te kunnen verwerken. Hoe verder, waar en wanneer en wat het gaat kosten houdt Tele2 nog even geheim. “Wij willen onze concurrenten niet wijzer maken dan nodig,” aldus Tele2. 

Lees meer...

Jan
24

De 4G frequenties zijn geveild, wat is de volgende stap?


De 4G veiling is alweer enige tijd voorbij en het is duidelijk welke providers de frequenties hebben bemachtigd. Maar wat nu?
Nu zijn de vier providers die frequenties hebben weten te bemachtigen druk bezig met het inrichten van het netwerk. Hieronder een overzicht van de vooruitzichten van deze providers.
 
KPN
Vanaf februari 2013 is 4G van KPN al beschikbaar in Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Midden 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking kunnen beschikken over 4G-diensten van KPN. In de tweede helft van 2013 wordt 4G geleidelijk verder uitgerold. In de zomer van 2014 is 4G landelijk beschikbaar. 
 
T-Mobile
T-Mobile geeft op haar website aan te verwachten in 2013 te kunnen starten met het aanbieden van 4G internet. De algemene verwachting is dat na de zomer de eerste gebruikers op het netwerk actief kunnen worden. Ook T-Mobile verwacht halverwege 2014 een landelijke dekking van het netwerk aan te kunnen bieden.
 
Vodafone
Vodafone heeft een hun zogenoemd “Fast Forward program” geïntroduceerd waarmee ze de uitrol van het 4G netwerk willen versnellen.  Wanneer dit exact gaat gebeuren is echter nog niet officieel bekend gemaakt. Wel meldt Vodafone dat voor klanten die een toestel hebben die de 4G frequentie van Vodafone ondersteunt , hier automatisch gebruik van zal maken en er dus geen aanpassing van het abonnement (en daarmee geen extra kosten) nodig zullen zijn.   
 
Tele2
Tele2, de mobiele provider die met deze frequenties kan gaan bouwen aan een eigen netwerk heeft nog niet duidelijk wanneer dit gereed zal zijn. Ze hebben de ambitie uitgesproken om zo snel mogelijk het netwerk commercieel te gaan lanceren.
 
Wat gaan de abonnementen kosten?
Alleen KPN heeft tot nu toe een uitspraak gedaan over kosten voor een 4G abonnement. KPN rekent bij een tablet of USB modem 35 euro voor 2,5 GB aan data en 45 euro voor 5 GB.  Voor een uitgebreid overzicht van de KPN 4G abonnementen hebben we het volgende overzicht:
 

Vodafone gebruikers die een 4G toestel hebben zullen hier automatisch gebruik van kunnen gaan maken.  Prijzen voor nieuwe abonnementen zijn nog niet bekend. Zo ook bij T-Mobile en Tele2.
 
Hardware geschikt voor 4G
Met de verschillende frequenties is het nog even opletten met de iPhone5.  De iPhone 5 is geschikt voor een 4G netwerk maar wel alleen op de 1800Mhz frequentie. In eerste instantie betekent dit dat bij KPN, Apple gebruikers nog even geduld moeten hebben. KPN start de uitrol op basis van 800 Mhz.  De toestellen die zeker geschikt zijn voor deze frequentie zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S3, Huawei Ascend P1 en de Nokia Lumia’s 820 en 920. Als tablet is de Samsung Galaxy Note 10.1 de enige tablet die het netwerk momenteel gegarandeerd ondersteunt.
Naast toestellen en tablets is er ook ontwikkeling in de USB modems en Draadloze mobiele routers. Prijzen van USB modems zullen beginnen rond de € 119,- ex btw en geschikt zijn voor snelheden tot 100Mbps download / 50Mbps upload.

Interesse
Ook voor deze hardware en abonnementen bent u de bij Lionconnect aan het juiste adres. Geïnteresseerd geraakt of vragen? Laat het gerust weten. Wij staan voor u klaar. 

Lees meer...

Dev
18

Onze Telecomblik naar 2013


In 2013 staat er weer veel te gebeuren in telecomland. ICT en telecom zullen nog meer naar elkaar toe groeien en mobiel internet zal drastisch gaan veranderen. Ook in 2013 gaan we u middels nieuwsbrieven en twitter op de hoogte houden van deze ontwikkeling. We zullen de ontwikkelingen op voet volgen om u zo het beste aanbod te kunnen doen.

Om alvast een blik naar de toekomst te werpen hebben we onze verwachtingen voor het nieuwe jaar hier op een rij geplaatst:

Vers nieuws is uiteraard dat de 4G frequentieveiling is afgerond. De 3 providers KPN, T-Mobile en Vodafone hebben de meeste licenties weten te bemachtigen. Ook Tele2 is het gelukt licenties te bemachtigen. Daardoor kan deze provider een eigen netwerk op gaan zetten en zal zij een nieuwe speler in de markt worden. De 4G, oftewel LTE, licenties zullen voor een nieuwe impuls gaan zorgen op gebied van mobiel internet. Snelheden tot 125 Mbps worden genoemd en dat gaat uiteraard voor revoluties zorgen in bijvoorbeeld beeldbellen, het versturen van grote bestanden en het mobiel werken. Meer informatie over de 4G veiling vindt u hier.

Naast deze ontwikkeling verwachten we een toenemende vraag naar diensten zoals kosten beheersing (Telecom Expense Management) en toestel beheer (Mobile Device Management). Deze toename zal voornamelijk te maken hebben met de toenemende integratie van werk in de privé omgeving van werknemers, waar veiligheid en beheersbaarheid een grote rol spelen, evenals de verschillende soorten en apparaten met bijbehorende (verschillende) instellingen. Ook in 2013 kunnen we u met raad en daad bijstaan in dit vraagstuk.

Vast en mobiel integratie is een ander onderwerp dat we steeds vaker tegenkomen in 2013. Gesprekken die binnenkomen op een mobiel toestel via het vaste netwerk zijn niet meer weg te denken. Altijd en overal bereikbaar wordt zo ook op gebied van vaste telefonie bevorderd. Zowel oplossingen aan klantzijde als aan de netwerkkant blijven hierdoor continu in ontwikkeling. In 2013 pakken wij deze uitdaging graag voor u op.

Kortom er staat genoeg te gebeuren en ook in het nieuwe jaar staan wij weer graag voor u klaar! Voor nu wensen wij u namens het gehele team van Lionconnect fijne feestdagen en een rinkelend 2013!

Lees meer...

Dev
17

4G in Nederland is weer een stap dichterbij


Vrijdag 14 december is de veiling voor de 4G-frequenties afgerond. Gezamenlijk hebben KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 3,8 miljard euro betaald voor de verdeling van de frequenties. Dit maakte het Agentschap Telecom, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, vrijdag bekend.
 

Concurrentie
De veiling van het 4G netwerk was voor nieuwkomers een mogelijkheid om zich te vestigen met een eigen netwerk. Om die reden hadden Ziggo en UPC een joint venture opgericht, zodat zij samen aan de veiling mee konden doen. Die samenwerking is echter vroegtijdig beëindigd, omdat de prijs voor de vergunning niet zou opwegen tegen de verwachte extra omzet.
 
Tele2 kan nu wel haar eigen netwerk gaan bouwen. Door twee licenties aan te schaffen op het 800Mhz netwerk hebben zij zich ingekocht en kunnen ze 4G gaan uitrollen. “consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen”, aldus topman Günther Vogelpoel. “Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren."
 
Gevestigde orde
Naast de nieuwkomer Tele2 deden uiteraard ook de gevestigde providers mee in de veiling. KPN betaalde ruim 1,3 miljard voor de nieuwe vergunningen. "Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar", aldus het telecombedrijf.
 
''We hebben gekregen wat we willen", reageert een woordvoerder van Vodafone. "Dit stelt ons in staat om in de komende zomer op grote schaal 4G-diensten aan te gaan bieden." "1,38 miljard euro is een fors bedrag, maar gezien de enorme groei in het gebruik van mobiel internet is het van groot belang om de uitrol van 4G door te kunnen zetten.''
 
T-Mobile heeft via een persbericht laten weten dat ze 15 nieuwe licenties hebben weten te bemachtigen. Hiermee zal T-Mobile in 2013 al het snellere 4G aan kunnen bieden.  T-Mobile heeft hiervoor 910 miljoen euro betaald.
 
Q&A over de veiling en de nieuwe frequenties voor 4G/LTE
 
1.       Waar gaat de frequentieveiling precies over?
Alle telefoons ontvangen en zenden data- en spraakverkeer via verschillende frequenties. De vergunningen van veel frequenties liepen af en de overheid heeft een veiling uitgeschreven waarin alle frequenties opnieuw ter koop worden aangeboden. De nieuwe vergunningen zijn 17 jaar geldig tot 2030.
 
2.       Wat betekent dit voor mij als klant? Wat verandert er?
De nieuwe vergunningen zorgen ervoor dat providers haar dienstverlening kan uitbreiden. De kwaliteit van het netwerk zal nog verder toe gaan nemen, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden. Ook zal de snelheid van mobiel internet gaan toenemen. Met het nieuwe vergunningenpakket zijn de providers in staat om haar klanten snel van 4G internet te voorzien. 4G internet is de volgende stap in nog sneller mobiel internet.
 
3.       Wanneer kan ik gebruikmaken van 4G-internet op mijn toestel?
Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile verwachten in 2013 de dienst commercieel aan te kunnen bieden. Er zijn in enkele steden al tests uitgevoerd. Nu de frequenties zijn verdeeld en de vergunningen zijn verkregen, kan het netwerk gereed worden gemaakt. Lionconnect houdt u op de hoogte van de vorderingen.
 
4.       Ik hoor heel vaak de term LTE. Wat is dat dan precies?
LTE (Long Term Evolution) ofwel 4G is de technologie die het mogelijk maakt om sneller mobiel internet aan te bieden. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde bedoeld: mobiel internet met hoge snelheid.
 
5.       Kan ik met mijn huidige toestel/abonnement straks ook mobiel internetten op 4G-snelheid?
De laatste generatie smartphones (bijv. de iPhone 5) zijn al geschikt voor 4G internet. En deze smartphones zijn ook toegerust om 4G internet te kunnen gebruiken met de vergunningen die de providers hebben bemachtigd. Echter niet alle toestellen zijn hier nu mee uitgerust. Uiteraard zullen de hardware producenten hier snel op reageren en we zien naast de iPhone de eerste 4G toestellen al op de markt verschijnen. 

Lees meer...

Okt
24

Eind deze maand, veiling mobiel internet frequenties


De veiling van de frequenties voor de nieuwe generatie mobiel internet is eind deze maand.
Steeds meer nieuwe mobiele apparaten kunnen online via 4G, een nieuwe vorm van sneller mobiel internet. De iPhone 5 ondersteunt bijvoorbeeld 4G. In Nederland is dat nog niet te gebruiken, omdat er nog geen 4G-netwerken actief zijn. De telecomaanbieders moeten namelijk nog de 4G frequenties verwerven en daarvoor organiseert de overheid vanaf 31 oktober een veiling. De nieuwe frequenties maken de landelijke uitrol van 4G mogelijk. Smartphones gebruiken voor 4G verschillende frequenties, waardoor er nog wat haken en ogen aan zitten. Daarover later in dit artikel meer.
 
Van HSDPA naar LTE
De afkorting 4G staat voor de vierde generatie mobiel internet. In Nederland hebben we nu nog 3G, in de vorm van UMTS en HSDPA. Op sommige plekken schakelt je mobiel zelfs nog terug op 2G in de vorm van GPRS. HSDPA maakt de komende jaren plaats voor de 4G-netwerktechnologie Long Term Evolution (LTE). LTE maakt downloadsnelheden van meer dan 100 mbps en uploadsnelheden van 50 mpbs mogelijk. Dit is vijf tot tien keer sneller dan 3G.
Met 4G-technologie kunnen telecomnetwerken ook meer apparaten tegelijk aan. Een ander voordeel van LTE voor telecomaanbieders is dat ze helemaal kunnen overstappen naar een netwerk dat op het internetprotocol (IP) is gebaseerd, zowel voor vaste als mobiele verbindingen. Dat vereenvoudigt de hele infrastructuur en zorgt dus voor lagere kosten.
LTE is ook geschikt voor gebruik tijdens het reizen met hoge snelheid in auto of trein. De verbinding blijft goed werken met snelheden tot 350 km/u. Als LTE niet beschikbaar is, dan kunnen apparaten naadloos overschakelen op HSDPA, UMTS of GPRS. Ook voor mobiele TV is LTE geschikt dankzij een multicast-ondersteuning.
 
Internationaal
Nederland is vrij laat met de invoering van 4G. Door politiek gesteggel en getreuzel door ambtenaren zit Nederland niet in de kopgroep wat betreft snel mobiel internet. Het eerste LTE-netwerk startte TeliaSonera eind 2009 in Stockholm en Oslo. Ook in de VS, dat achterliep op ons wat betreft mobiel internet, zijn in steeds meer steden 4G-netwerken actief.
In Britse steden gaan nu ook de eerste 4G-netwerken de lucht in. Landelijk dekking zal het Verenigd Koninkrijk in juni 2013 hebben. In totaal zijn er LTE-netwerken in bijna 50 landen. De uitrol is overal in de wereld in volle gang. Volgens de GSM Assocation groeit het aantal landen met LTE dit jaar nog naar 68.
 
De veiling
Bijzonder aan de Nederlandse frequentieveiling is dat het niet alleen gaat over 4G, maar ook over bestaande frequenties. De veiling moet bovendien zorgen voor nieuwkomers op de mobiele markt, naast de drie huidige telecomnetwerken KPN, Vodafone en T-Mobile. Dat gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer die hoopt dat er meer concurrentie op de telecommarkt zal komen.
Aan de frequentieveiling doen vijf partijen mee, meldde het Agentschap Telecom in september dit jaar. Er zijn dus naast het bestaande trio twee nieuwkomers, het Agentschap noemt hun namen echter niet. Waarschijnlijk gaat het om Tele2 en de combinatie UPC/Ziggo. Beide partijen kochten in oktober 2010 al frequentieruimte in de 2600 Mhz-band, die is echter niet geschikt voor een landelijk dekkend 4G-netwerk, alleen lokaal. Dat zijn de nieuwe frequenties wel. 
In februari 2013 lopen ook de bestaande GSM- en 3G-licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile af. Zij kunnen de overheid na de veiling om verlenging van de gsm-frequenties vragen. De prijzen van de verlenging worden gebaseerd op de uitslag van de veiling van de andere frequenties. De nieuwkomers hebben ook de kans om op bestaande frequenties te bieden. Als een bestaand telecombedrijf onvoldoende licenties weet in te kopen om door te gaan met zijn huidige netwerken, dan kan het Ministerie van Economische Zaken de licenties van bestaande partijen nog met maximaal twee jaar verlengen. Dat moet voorkomen dat op korte termijn consumenten niet meer kunnen bellen en internetten via deze partijen.
 
Frequentiebanden
De volgende frequentiebanden gaan in de veiling: 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 Mhz. De nieuwe 800-band moet zorgen voor meer ruimte voor mobiel dataverkeer. Nu wordt deze frequentie nog gebruikt voor Digitenne, maar deze verhuist uiteindelijk naar een alternatieve frequentieband. Voor 4G is de 800-band echter niet het belangrijkst. Dat is de 1800-band.
De iPhone 5 werkt in Nederland met 4G op drie banden, namelijk de 850-, 1800- en 2100 MHz-banden. Als Nederlandse operators willen dat 4G op de iPhone 5 op hun netwerk werkt, moeten ze dus op het 1800 MHz-blok bieden. LTE wordt in Europa nog niet gebruikt op 2100 Mhz. Die band is sowieso minder interessant, omdat met hoge frequenties een kleiner gebied per zendmast is te bereiken. Bij lagere frequenties dragen de signalen verder en ze zijn ook beter binnenshuis te ontvangen.
Met de 800-band is dus het goedkoopst een landelijke dekking te bereiken, nadeel is dat die band de niet door de iPhone 5 wordt ondersteund.
 
Nieuwkomers
De politiek wil dat er meer concurrenten komen op de telecommarkt en daarom zijn, voorafgaand aan de inschrijving voor de veiling, drie frequentieblokken gereserveerd voor nieuwkomers. Het gaat om twee blokken in de 800-band en een blok in de 900-band. Elke nieuwkomer kon op maximaal twee van de drie blokken intekenen.
Als een nieuwkomer de concurrentie wil aangaan, dan zou hij ook 1800 Mhz-kavels moeten bemachtigen. Daar zijn er 14 van, maar deze zijn niet specifiek gereserveerd voor nieuwe partijen. Sommige toestellen kunnen weliswaar de 800 en 2600 Mhz banden aan voor 4G gebruik, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S III, maar dat zijn er nog maar weinig.
Vanwege de populariteit van de iPhone 5 zal voor de verschillende 1800 Mhz-blokken het meest worden geboden. De grote vraag is of Ziggo/UPC en Tele2 erin slagen om KPN, Vodafone en/of T-Mobile bij deze frequentieband te overbieden. En of ze dat überhaupt willen proberen. Ze kunnen ook kiezen voor samenwerking met een van de huidige providers. Kabelaars Ziggo en UPC zouden ook kunnen werken aan een netwerk van hun eigen wifi-routers, als alternatief voor het opzetten van een mobiel netwerk.
De veiling vindt online plaats en start op 31 oktober. Op zijn vroegst 7 november wordt de uitslag bekend.

Lees meer...