Feb
21

BlackBerry Z10, grote stap voor BlackBerry


BlackBerryMaandag 18 februari 2013 was het zo ver. De BlackBerry Experience werd gehouden in diverse Pathé bioscopen in het land. Verschillende organisaties waren uitgenodigd om ten volle de BlackBerry Z10 uit te proberen en te ervaren. Omdat het zakelijk gezien een populair toestel belooft te worden heb ik een korte review geschreven van deze experience met de BlackBerry Z10.

Besturingssysteem
 
Het nieuwe besturingssysteem van BlackBerry, QNX genaamd, is al geruime tijd in ontwikkeling en ziet met de Z10 het daglicht. Wat opvalt is dat de Z10, met een volledig touchscreen, eenvoudig te bedienen is. Gegevens staan waar je ze verwacht en het jargon van eerdere BlackBerry’s is onder handen genomen, waardoor het toestel gemakkelijk te begrijpen is.  

Op grafisch gebied zijn met het QNX ook stappen gemaakt. Waar de BlackBerry Torch nog een en ander te wensen over liet met betrekking tot het touch gedeelte, is de Z10 uitgerust met ‘Multitouch’ en kan er met simpele veegbewegingen tussen apps en verschillende schermen genavigeerd worden. Alleen wanneer je in een app bezig bent, is het niet mogelijk om het menu van het beginscherm  op te roepen.

Veel ervaring hebben we niet op kunnen doen met de 70.000 verschillende apps die er inmiddels beschikbaar zijn in de BlackBerry World, maar naar verluid is ook het besturen van de apps niet altijd even consistent. Dit “probleem” is er bij Android ook, maar daar hebben maar weinig mensen last van.
 
Een aantal andere zaken die ik wil uitlichten zijn de BlackBerry Hub, de camera, beeldbellen en de prijs.
 
BlackBerry Hub:
De BlackBerry Hub is niet nieuw. Sterker nog, dit was een van de succesjes in het BlackBerry segment. De BlackBerry Hub is de verzamelplaats van alle berichtgeving. Of je nu een whatsapp, ping, e-mail, facebook bericht, of een sms binnen krijgt, het wordt allemaal verzameld in de BlackBerry Hub. Nieuwe berichten worden aangegeven door een rood indicatielampje op het toestel. Nieuw op dit toestel is dat de Hub te allen tijde op te vragen valt. Als je een filmpje aan het bekijken bent, als je in een app bezig bent, wanneer je bezig bent met documenten. Door in app omhoog en naar rechts te sliden krijg je snel inzicht in de Hub en kan je zien of het belangrijk is, of dat het nog wel even kan wachten voordat je verder gaat met waar je mee bezig was.  
 
Camera:
De camera is een 8MP camera met de mogelijkheid om in HD met 30fps te filmen. BlackBerry heeft in de camerasoftware voor een iets andere interpretatie van aanrakingen gekozen dan gebruikelijk is bij telefoons. Met aanraken maakt de Z10 een foto, het veranderen van het focuspunt gebeurt door over het scherm te vegen naar de plek waar de focus moet komen te liggen. Dat werkt wel, maar vooral het focussen door te slepen is niet echt logisch. BlackBerry had hiervoor wellicht beter touch-to-focus kunnen toepassen.
 

 
Timeshift:
De foto’s kunnen worden gemaakt met een timeshift modus. Dit houdt in dat er niet 1 maar een reeks foto’s achter elkaar wordt gemaakt. Op die manier kun je het geschoten plaatje nog even aanpassen op een scherpere achtergrond bijvoorbeeld.
Vervolgens is het ook mogelijk om bij een portret foto nogmaals timeshift toe te voegen op alleen het hoofd van de persoon. Bij gesloten ogen kun je dit dus nog bijwerken tot het moment waar hij of zij de ogen geopend had. Een functie die we kunnen waarderen maar wellicht niet heel veel waarde toevoegt voor iedere gebruiker.
 
Beeldbellen:
Beeldbellen is op zich niet nieuw in de smartphone wereld. We kennen het allemaal van Skype en Apple gebruikers hebben daar de facetime functie nog bovenop. Wat wel nieuw is, is dat BlackBerry het mogelijk maakt om tijdens het beeldbellen documenten te openen en daar tegelijkertijd door heen te scrollen. Op die manier wordt samenwerken wel heel gemakkelijk en kunnen aanpassingen
e.d. direct worden besproken.
 
Prive en zakelijk op één toestel:
Als laatste feature die eruit sprong voor de zakelijke gebruiker is de mogelijkheid om de telefoon van privé naar zakelijk modus te schakelen. Zo houd je beide gescheiden en kan de it-manager alsnog de beperkingen en verplichte apps toestaan zonder dat je daar privé last van hebt.
 
Prijs:
Met een prijskaartje van rond de € 500,- ex btw moet het toestel concurreren met de gevestigde Apple iPhone 5, de populaire Samsung Galaxy S3 LTE en de andere nieuwkomer Nokia Lumia 920. Stuk voor stuk complete smartphones met eigenschappen waar de BlackBerry op papier mee kan concurreren maar in praktijk al dermate voorsprong hebben dat het voor BlackBerry wellicht al te laat is.
 
Conclusie:
Het toestel gooit onder BlackBerry gebruikers hoge ogen. Voornamelijk voor die organisaties die de BlackBerry enterprise omgeving al hebben ingericht en hier al geruime tijd gebruik van maken. Of het voor BlackBerry voldoende is om gebruikers over te laten stappen van Apple iOS of Android? Waarschijnlijk niet is mijn oordeel. Naast de BlackBerry Z10, komt er ook de BlackBerry Q10 met het vaste toetsenbord waar BlackBerry beroemd in is. De fervent gebruiker van deze optie zal er zeker prijs op stellen dat het fysieke toetsenbord een optie blijft.
Geïnteresseerd in informatie over BlackBerry Z10, de Q10 of toch één van de andere toestellen Neem contact op en laat u adviseren voor het passende toestel en abonnement. 

Lees meer...