Jan
22

Prijzenslag van start om mobiel internet


Goed nieuws voor miljoenen smartphonebezitters. Na T-Mobile verlaagt ook KPN zijn prijzen. Volgens telecomexperts is dat het begin van een heuse prijzenoorlog.
Mobiel internet wordt de helft goedkoper. Bestaande klanten krijgen een verdubbeling van hun databundel voor hetzelfde bedrag. In praktijk verlaagt KPN een abonnement met 5 Gigabyte per maand en onbeperkt bellen met 10 euro. 

,,Uit onderzoek blijkt dat onze klanten sinds de komst van ons 4G-net veel meer mobiel internetgebruiken," verklaart directeur Consumentenmarkt Jaap Postma de tariefsverlaging. ,,Steeds vaker kijken zij online video en stramen zij muziek. Daarom zetten wij nu deze logische stap."

Tele2
Ruim een week eerder zette T-Mobile al het mes in zijn tarieven. Een Gigabyte mobiel internet kost nu slechts 10 euro per maand, dat was 15 euro. Een superbundel van 10 Gigabyte ging van 35 naar 30 euro.

Volgens Ben Woldring, eigenaar van bekende telecomvergelijkingssite Bellen.com, begint de al eerder voorspelde prijzenoorlog in telecomland los te barsten. ,,KPN en T-Mobile sorteren duidelijk voor op de komst van Tele2 als nieuwe aanbieder later dit jaar." Naar verwachting zal Tele2 agressief klanten gaan werven. 

Subtiel spel
Woldring verwacht dat ook Vodafone zijn tarieven binnenkort wijzigt. Dat denkt ook telecomexpert Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper.com. ,,Het is een subtiel commercieel spel: mobiele bedrijven zien dat klanten steeds meer data verstoken en moeten hen niet te veel uit hun bundel laten vliegen. Anders krijgen abonnee's het gevoel dat hun een poot wordt uitgedraaid." 

De prijzenslag blijft voorlopig beperkt en zal niet zo ver gaan dat de belbedrijven minder euro's per klant binnenkrijgen, denkt Poulus. ,,Dan zouden ze zich te veel in eigen vlees snijden." 

Pas als Tele2 komt, zijn forsere verlagingen wellicht nodig. Telecompaper wijst er op dat KPN en T-Mobile ook garen spinnen bij de prijsdalingen. Door de grotere bundels gaan klanten vanzelf meer data verstoken. ,,Zo creëren KPN, T-Mobile en Vodafone hun eigen vraag."

Lees meer...

Jan
12

T-Mobile schaft buitenlandse EU-belkosten af


T-Mobile gaat als eerste telecomaanbieder buitenlandse bel- en sms-kosten afschaffen. Bellen vanuit een ander EU-land gaat dan uit dezelfde bundel die een klant ook in Nederland gebruikt, met een maximum van twee uur per maand. Sms'en vanuit het buitenland wordt gratis.
 

Nederlanders bellen steeds minder met hun smartphone en zijn juist meer online. Toch verandert er niets op het gebied van internetten in een ander EU-land. Volgens T-Mobile is het nog te complex om daar afspraken over te maken met buitenlandse providers. De Amerikaanse tak van T-Mobile biedt al wel gratis internet in het buitenland aan, maar dan op heel lage snelheid. 
 

De verandering gaat volgende week in. Bestaande klanten moeten hun huidige abonnement omzetten voordat ook zij in het buitenland kunnen bellen vanuit hun Nederlandse bundel. Daar kunnen kosten bij komen kijken, geeft het bedrijf toe.
 

Europese wens

Het telecombedrijf zet een voorzichtige eerste stap in de richting van het Europees Parlement. Het parlement wil dat eind dit jaar alle buitenlandse belkosten binnen de EU worden afgeschaft, zodat mobiele gebruikers in de hele EU hetzelfde betalen als in eigen land. 

Mobiele aanbieders verzetten zich tegen het plan, omdat het hen veel geld kan kosten. Volgens de Amerikaanse directeur van T-Mobile hebben sommige aanbieders een marge van 95 procent op mobiel internet in het buitenland.
 

Meer data
Van de drie grote mobiele aanbieders in Nederland is T-Mobile de enige die nog geen landelijk dekkend 4G-netwerk heeft. Dat komt volgens het bedrijf onder meer doordat het bedrijf eerst zijn complete netwerk opnieuw opbouwt.

T-Mobile zegt dat het internetverbruik op zijn mobiele netwerk de afgelopen twaalf maanden met 128 procent is gegroeid in gebieden waar 4G beschikbaar is.

Lees meer...

Jan
5

Update thuiskopieheffing


De tarieven vanaf 1 januari 2015
Per 1 januari 2015 zijn de tarieven voor de thuiskopieheffing aangepast en is ook de e-reader aan de thuiskopieregeling toegevoegd. Verder wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen lage en basis tarieven. 

Lees meer...